Baza znanja

 • 13. 11. 2009

  Kaj je internet?

  Internet je svetovno omrežje računalniških mrež. Imenujemo ga tudi omrežje omrežij, ki je sestavljeno iz več desettisoč omrežij, v katera je povezano več milijonov računalnikov s skoraj celega sveta. Sicer pa se s številkami pri tem ne bi kaj dosti ukvarjali, saj te skokovito naraščajo in so se pri vašem branju tega odstavka gotovo že spremenile.

   

  Brskalnik

  Brskalnik je program, s katerim pregledujemo spletne strani

   

  Kaj je IP naslov (statični/dinamični)

  IP-naslov je število, ki natančno določa računalnik v omrežju Internet. Kratica IP označuje Internet Protocol. Število je 32-bitno, običajno je zapisano s štirimi osembitnimi vrednostmi v desetiški obliki npr. 193.95.198.35.

   

  Kaj je DHCP strežnik

  DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) dinamično dodeljuje IP naslove iz določenega obsega, ki jih določi administrator. Ko je IP naslov dodeljen napravi, ne dovoli več dodeljevanja tega IP naslova drugi napravi. To preprečuje podvojevanje IP naslovov.

   

  Kaj so DNS strežniki

  DNS je kratica za Domain Name System/Service/Server (angleško za sistem domenskih imen) in označuje sistem za pretvorbo IP naslovov iz numeričnih zapisov v spletni naslov. Za te pretvorbe skrbijo imenski - DNS strežniki.

   

  Kaj je modem

  Če želimo dostopati do interneta preko kabelskega sistema potrebujemo kabelski modem. Kabelski modem je zunanja naprava, ki je povezana z računalnikom in skrbi za komunikacijo z internetom preko omrežja kabelske televizije.

   

  Kaj je usmerjevalnik (router)

  Omrežna naprava, ki pošilja pakete iz enega omrežja v drugega. Na podlagi internih routing tabel, usmerjevalnik prebere vsak prispel paket in se odloči, kako ga posredovati. Na kater vmesnik na usmerjevalniku so izhodni paketi poslani, je lahko določeno s katerokoli kombinacijo naslova vira in cilja, prav tako pa od trenutnega stanja prometa na mreži (zasedenost , širina linije ...)

   

  Kaj je stikalo (switch)

  Omrežno stikalo (angleški naziv switch) je omrežna naprava v sodobnih računalniških omrežjih in je vrsta usmerjevalnika.

   

  Kaj je mrežni kabel (UTP)

  UTP (ang. Unshielded Twisted Pair) je vrsta kabla, ki se ga uporablja v telekomunikacijah. Ker so žile v UTP kablu prepletene, to zmanjšuje elektromagnetno interferenco. Najbolj pogosto se UTP kabli uporabljajo v računalniških Ethernet omrežjih.

   

  Nezaželena pošta

  Elektronska pošta, ki je niste naročili. Največkrat gre za reklame, ki vam ponujajo razne izdelke. Takšno pošto je najbolje takoj izbrisati.

   

  Antivirusni program

  Program, ki varuje računalnik pred različnimi virusi, ki na vas prežijo bodisi preko elektronske pošte ali spletnih strani.

   

  Antispam program

  Program, ki varjuje računalnik pred nezaželeno pošto.

   

  Poštni strežniki

  Elektronska pošta (angleško E-mail) je način sestavljanja, pošiljanja in sprejemanja sporočil po elektronskih komunikacijskih sistemih. Večina sistemov elektronske pošte danes uporablja internet, po drugi strani pa je elektronska pošta ena najpogostejših uporab interneta.